Własności oleju kokosowego

Olejek kokosowy odnalazł użycie tak w kuchni, jak też w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Olej kokosowy jest dobrym środkiem na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się nadwagi (zwłaszcza tej brzusznej), gdyż nie odkłada się w formie niepotrzebnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do spalania kalorii. Sprawdź, jakie jeszcze cechy ma olej kokosowy.

Olej kokosowy znalazł zastosowanie tak w kuchni, jak też w kosmetyce dzięki swym własnościom zdrowotnym oraz pielęgnacyjnym. Uzyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na świecie.

Jeśli objaśniana kwestia jest dla Ciebie pomocna, zobacz poza tym więcej szczegółów olej z dzikiego oregano tutaj – te informacje także nie powinny pozostać pominięte!

Wszystko dlatego,

olejek różany

Autor: Naomi King
Źródło: http://www.flickr.com

że ma w swym składzie unikalną grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Pomimo że są to uważane za niezbyt zdrowe tłuszcze nasycone, spożywane w małych lub umiarkowanych ilościach mogą przynieść dużo korzyści. Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) jest to unikalna grupa cząstek tłuszczu, ponieważ są one metabolizowane inaczej niż inne tłuszcze.

Po dostaniu się do układu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, acz są od razu użytkowane do wytwórczości energii, a co za tym idzie – do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Znaczy to, iż po skonsumowaniu posiłku z dodatkiem oleju kokosowego prędzej spala się zbędne kalorie, co zapobiega otyłości. Dodatkowo olej kokosowy jest ogromnie sycący, w związku z tym prędko oraz na długo zaspokaja głód, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. W następstwie w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość pożywienia, a co za tym idzie – kalorii. Osobom odchudzającym się rekomenduje się stosować 30 ml oleju kokosowego na dzień.

Olej kokosowy – użycie w kosmetyce. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym do głębi penetrują i odżywiają skórę, dzięki czemu jest on świetnym kremem nawilżającym. W związku z tym powinny po niego sięgnąć właścicielki skóry odwodnionej. Z kolei antybakteryjne własności kwasu laurynowego powodują, że olej kokosowy znakomicie zwalcza trądzik. Aby pozbyć się krost, możesz wcierać olej w skórę (przeczytaj więcej o tym produkcie tutaj), jak także dołączać go do dań zamiast innych tłuszczów roślinnych. Co więcej olej kokosowy ochrania cerę przed słońcem, bowiem wykazuje takie samo działanie, co krem z filtrem.

Specjaliści przekonują, iż olej kokosowy wywiera też pożądany wpływ na nasze włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest nadzwyczaj podobny do protein we włosach, a dzięki swojej niskiej masie molekularnej oraz prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb włosa. W kosmetyce z powodzeniem użytkowany jest również olej makadamia, który pozyskuje się z orzechów drzewa makadamia, mających niepospolite walory smakowe oraz odżywcze – reszta na temat: skąd pochodzi olej makadamia?.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*