Wykwintne dania przyrządzane w postaci szaszłyka.

Pora grillowania to czas spotkań z przyjaciółmi. Wyciągamy akcesoria lub kupujemy. To możliwość do tego,aby pochwalić się naszymi daniami przed przyjaciółmi. Już od dawna na grillowych stołach rządzą wszelkiego rodzaju dania.

Co niektóre wymyślne, pełne okrasy oraz te proste do zrobienia, a jednak pełne uroku. Istotnie do takich dań powinniśmy zaliczyć szaszłyki. Kawałki mięsa, boczku w połączeniu z jarzynami nadziane na specjalne szpikulce. Proste do zrobienia danie a cieszy się potwornym sukcesem. Nie potrzebne są do tego sztućce jak i jeszcze talerze. To danie znane jest na całym globie i najprawdopodobniej jedno z najlepiej rozpoznawalnych.

Danie to może być zrobione z różnego typu mięsa: cielęciny, jagnięciny, baraniny, wieprzowiny jak i wołowiny. Niekiedy używa się mięso drobiowe, a w państwach nadmorskich często dodaje się rybie mięso. Miejscem, skąd być może pochodzi szaszłyk to Azja. Niestety dokładny kraj pochodzenia nie jest znany. Tymczasem należy stwierdzić, że w Azji owa postać podawania potrawy jest znana. A jaką historię szaszłyki mają w Polsce? Początkowo szaszłyki podawane w Polskich kuchniach i knajpach miały zazwyczaj identyczną formę jak te podawane w Azji. Jednakże z biegiem lat zmieniały się metody przygotowywania tej fantastycznej potrawy. Głównie zmieniały się sposoby przygotowywania mięsa. Na początku mięso przed nabiciem na patyczki do szaszłyków nie było przygotowywane. Jest surowe oraz wpierw nie doprawiane. Aktualnie mięso, które chcemy użyć do szaszłyków dużo wcześniej przygotowujemy. Korzystamy z zabiegu, jaki profesjonalnie zwie się marynowaniem.

Marynatę głównie wykonujemy cierpką: z soku z cytryny, octu z dodatkami warzyw oraz przypraw. Także spotykamy nietypowe wersje przygotowywania marynaty do tej potrawy: zrobione z piwa, wina (zobacz: wina portugalskie sklep internetowy) jak i z dodatkiem miodu.

Fascynuje Cię ten artykuł? Jeżeli tak, to odwiedź źródło rozlewnia soków a odkryjesz tam ciekawe informacje, które na długi czas zapadną Ci w pamięć.

Ostateczny rezultat dania zależy głównie od tego z którego drzewa zrobione są patyczki do szaszłyków. Najlepsze są te wykonane z drzew liściastych oraz owocowych. Znaczący wpływ poza patyczkami ma także typ źródła ciepła, nad którym będziemy zrobić szaszłyki. Perfekcyjny posmak posiadają te pieczone nad otwartym ogniem (np. nad grillem lub ogniskiem) jak i smażone na drzewie wiśni lub czereśni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*