Jak powinna prezentować się karta menu i akcesoria na stole w renomowanych lokalach gastronomicznych?

Lokal gastronomiczny to nie jedynie budynek, dania i kelnerzy, kucharze. To również klienci, aranżacja wnętrza i niezmiernie ważne menu. Nie chodzi nawet o sam zestaw potraw serwowanych przez szefa kuchni, chodzi tu bardziej o formę samego menu. Szanująca się restauracja ma profesjonalną karta menu restauracji. Karta menu musi być czysta i dobrze rozplanowana. To dwie najistotniejsze cechy. Jeśli to zalaminowany papier, to trzeba sprawdzić, czy folia nigdzie nie odchodzi. Jeśli to książeczka, to należy obejrzeć każdą na koniec dnia i zobaczyć czy nie znalazły się wśród kartek jakieś okruchy. To niezmiernie istotne by menu było czyste, a co za tym idzie zachęcało do złożenia zamówienia. Ważne jest też to, by, co pewien czas dokonać przeglądu dań i odrzucić z menu te, które się są rzadko kupowane. Jeżeli chcemy wprowadzić jakieś zmiany w menu nie zapominajmy, że nie można tego zrobić ręcznie. Najlepiej na nowo stworzyć całą kartę dań. Nie piszmy nic i nie przekreślajmy odręcznie, bo to bywa kompromitujące.

Właściwe zbiorniczki na sól, pieprz, paprykę, oliwę itd.

Przyprawniki do soli i pieprzu

Autor: amyshuff
Źródło: http://www.flickr.com
Kiedy wchodzimy do lokalu gastronomicznym często widzimy na stolikach serwetniki i przyprawniki. Jeśli jest to renomowana restauracja to na każdym stole znajduje się taki sam zestaw. Jednak, jeśli znaleźliśmy się w pierwszej z brzegu knajpie może być bardzo różnie.

Czy omawiany wątek Cię interesuje? Jeżeli chcesz uzyskać uzupełniające dane odnośnie tego zagadnienia, to odwiedź serwis internetowy.

Prawda jest taka, że wszyscy mający lokale z jedzeniem muszą zrozumieć, że musi być na sali porządek. A jak wiadomo diabeł tkwi w najmniejszych elementach. Nie możemy, więc stwierdzić, że nie będziemy zwracali uwagi na przyprawniki (polecane propozycje na tej stronie). Bywa, że przedstawiciele handlowi przekazują nam promocyjne gadżety, które później stoją na stolikach w naszych knajpach. (szczegółyna ten temat> więcej)Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Warto kupić identyczne zestawy na stół, które będą współgrały z wystrojem lokalu. Dodatkowo trzeba pamiętać o wycieraniu przyprawników i wsypywaniu przypraw, co pewien czas. Nawet, jeżeli nie wszystko się zużyło, to trzeba chociażby raz na miesiąc wyrzucić z nich wszystko, umyć je i zapełnić świeżymi przyprawami. Nie zapominajmy też o tym by sprawdzić, czy ktoś nie zachlapał serwetek i czy nie musimy ich wymienić. Oczywiście można wymieniać jeszcze sporo ważnych drobiazgów, które tworzą gustowną całość. Jeżeli nie będziemy odkurzać pajęczyn z sufitu to światło nie będzie odpowiednie. Jeżeli krzesła nie będą czyste to klienci do nas więcej nie wrócą. Jeżeli nie będzie unosił się miły zapach na sali, to klienci nie będą mieli ochoty złożyć zamówienia. Wszystko jest istotne, żeby całość zapraszała do konsumpcji i do powrotów. Jeżeli bardzo interesuje Cię to zagadnienie, polecam taką stronę – link do ciekawej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*