Strawa liofilizowana – co to jest a także co wskazane jest o niej wiedzieć

Jej nazwę z trudem się artykułuje, co niekiedy wywołuje podejrzenia. Na początku używali jej amerykańscy żołnierze, choć technologię produkcji odkryli Indianie.
Żywność liofilizowana – ponieważ o niej mowa – współcześnie zdobywa coraz to ogromniejszą popularność wśród sportowców jak też turystów, ale nie jedynie.

drzwi

Autor: Comrade Foot
Źródło: http://www.flickr.com
Oświetlenie kuchenki

Autor: SKOFF
Źródło: SKOFF
Czym jest? Jakim sposobem powstaje? Czy dopuszcza się ją w ekologicznym przetwórstwie? Liofilizacja jest to proces suszenia przez mrożenie odkryty przez Indian Quechua kilkaset lat temu. Zauważyli oni, że pożywienie pozostawione w określonych warunkach (małe ciśnienie a także ujemna temperatura) oprócz tego, iż zamarza, to traci wodę, jaka jest odparowana.

Nie zwlekaj – jeżeli przypadł Ci do gustu ten tekst, to kompleksowy tekst (http://infinitex.pl/550-st-c/) da się też przejrzeć pod poniższym linkiem. Wiadomości stworzyliśmy dla Ciebie z chęcią.

W dzisiejszych czasach w warunkach przemysłowych tok liofilizacji usprawniają specjalne urządzenia. Jakie są plusy tej technologii? Po procesie liofilizacji pokarm dalej mieści ten sam zestaw białek, tłuszczu i węglowodanów jak też witaminy oraz substancje biologicznie czynne. Produkty takowe są trendy pośród sportsmenów, a na samym początku korzystało z nich amerykańskie wojsko w trakcie II Wojny Światowej.

Kamera Sony Action Cam

Źródło: http://kamerynakask.pl/

Dziś osoby profesjonalnie zajmujące się sportem, czy podróżnicy ochoczo korzystają z gotowych, liofilizowanych potraw, ponieważ są zdrowe jak też równolegle szybkie w przygotowaniu. Zapakowania są leciutkie, łatwo je przewieźć. Wystarczy uzupełnić zawartość wodą i mamy gotowe danie.

Obecnie takie produkty są łatwiej dostępne dla wszystkich. Czasami warto przetestować je jako zdrową, wartościową pod względem odżywczym, alternatywę dla „chińskich zupek” choćby podczas górskich wędrówek.