Jej nazwę z trudem się artykułuje, co niekiedy wywołuje podejrzenia. Na początku używali jej amerykańscy żołnierze, choć technologię produkcji odkryli Indianie.
Żywność liofilizowana - ponieważ o niej mowa - współcześnie zdobywa coraz to ogromniejszą popularność wśród sportowców jak też turystów, ale nie jedynie.
Czym jest? Jakim sposobem powstaje? Czy dopuszcza się ją w ekologicznym przetwórstwie? Liofilizacja jest to proces
suszenia przez mrożenie odkryty przez Indian Quechua kilkaset lat temu. Zauważyli oni, że pożywienie pozostawione w określonych warunkach (małe ciśnienie a także ujemna temperatura) oprócz tego, iż zamarza, to traci wodę, jaka jest odparowana.
Nie zwlekaj - jeżeli przypadł Ci do gustu ten tekst, to kompleksowy tekst (
http://infinitex.pl/550-st-c/) da się też przejrzeć pod poniższym linkiem. Wiadomości stworzyliśmy dla Ciebie z chęcią.
W dzisiejszych czasach w warunkach przemysłowych tok liofilizacji usprawniają specjalne urządzenia. Jakie są plusy tej technologii? Po procesie liofilizacji pokarm dalej mieści ten sam zestaw białek, tłuszczu i węglowodanów jak też witaminy oraz substancje biologicznie czynne.
Kliknij ten link, a zobaczysz, że opublikowane tam wpisy z witryny (
http://www.commaxpolska.pl/pl/c/Elektrozamki-trzpieniowe/2279261) zaciekawią te osoby, które zafrapowane są podnoszoną tutaj sprawą.
Produkty takowe są trendy pośród sportsmenów, a na
samym początku korzystało z nich amerykańskie
wojsko w trakcie II Wojny Światowej.
Dziś osoby profesjonalnie zajmujące się
sportem, czy podróżnicy ochoczo korzystają z gotowych, liofilizowanych potraw, ponieważ są zdrowe jak też równolegle szybkie w przygotowaniu. Zapakowania są leciutkie, łatwo je przewieźć. Wystarczy uzupełnić zawartość wodą i mamy gotowe danie.