Strawa liofilizowana - co to jest a także co wskazane jest o niej wiedzieć

Jej nazwę z trudem się artykułuje, co niekiedy wywołuje podejrzenia. Na początku używali jej amerykańscy żołnierze, choć technologię produkcji odkryli Indianie.


Żywność liofilizowana - ponieważ o niej mowa - współcześnie zdobywa coraz to ogromniejszą popularność wśród sportowców jak też turystów, ale nie jedynie.




drzwi
Redaktor: Comrade Foot
Źródło: http://www.flickr.com


Oświetlenie kuchenki
Redaktor: SKOFF
Źródło: SKOFF


Czym jest? Jakim sposobem powstaje? Czy dopuszcza się ją w ekologicznym przetwórstwie? Liofilizacja jest to proces suszenia przez mrożenie odkryty przez Indian Quechua kilkaset lat temu. Zauważyli oni, że pożywienie pozostawione w określonych warunkach (małe ciśnienie a także ujemna temperatura) oprócz tego, iż zamarza, to traci wodę, jaka jest odparowana.

Nie zwlekaj - jeżeli przypadł Ci do gustu ten tekst, to kompleksowy tekst (http://infinitex.pl/550-st-c/) da się też przejrzeć pod poniższym linkiem. Wiadomości stworzyliśmy dla Ciebie z chęcią.

W dzisiejszych czasach w warunkach przemysłowych tok liofilizacji usprawniają specjalne urządzenia. Jakie są plusy tej technologii? Po procesie liofilizacji pokarm dalej mieści ten sam zestaw białek, tłuszczu i węglowodanów jak też witaminy oraz substancje biologicznie czynne.

Kliknij ten link, a zobaczysz, że opublikowane tam wpisy z witryny (http://www.commaxpolska.pl/pl/c/Elektrozamki-trzpieniowe/2279261) zaciekawią te osoby, które zafrapowane są podnoszoną tutaj sprawą.

Produkty takowe są trendy pośród sportsmenów, a na samym początku korzystało z nich amerykańskie wojsko w trakcie II Wojny Światowej.


Kamera Sony Action Cam
Źródło: http://kamerynakask.pl/


Dziś osoby profesjonalnie zajmujące się sportem, czy podróżnicy ochoczo korzystają z gotowych, liofilizowanych potraw, ponieważ są zdrowe jak też równolegle szybkie w przygotowaniu. Zapakowania są leciutkie, łatwo je przewieźć. Wystarczy uzupełnić zawartość wodą i mamy gotowe danie.




Obecnie takie produkty są łatwiej dostępne dla wszystkich. Czasami warto przetestować je jako zdrową, wartościową pod względem odżywczym, alternatywę dla „chińskich zupek” choćby podczas górskich wędrówek.
19-09-12 07:22
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.